Španielske špeciality

Či už ste v Barcelone alebo v Madride, alebo ste sa dostali do Španielska cez pobrežie, jedlá sú tu plné chuti a charakteru. Od chutných tapas až po vynikajúce morské plody a tradičné pečené jedlá, španielske jedlo sa snaží o maximálne využitie najlepších miestnych produktov. Nižšie sa Vám pokúsime priblížiť najobľúbenejších 7 jedál z tejto krajiny na Pyrenejskom polostrove.

1. Gazpacho – na toto jedlo sa zmiešajú paradajky, olivový olej, cesnak, chlieb, paprika a uhorky, až kým nie sú celkom hladké, potom sa nechajú odstáť aby ochladli a nalejú do misiek alebo pohárov. Je to veľmi chutné, tak osviežujúce jedlo. V Andalúzii v južnom Španielsku to ľudia jedia každý deň v lete. Gazpacho nájdete zaručene v každom tapas bare. Z Córdoby pochádza trochu hustejšia verzia, ktorá sa často podáva s kúskami výberovej sušenej šunky.

2. Paella – určite patrí medzi najpopulárnejšie, ale aj najznámejšie španielske jedlá. V regióne Valencia tvrdia, že každý deň v roku môžete jesť inú verziu tejto v podstate ryžovej mise, ale my Vám ponúkame najtradičnejšiu verziu. Medzi hlavné ingrediencie takejto Paelly patrí kurča alebo králik, šafran a fazuľa. Ale najdôležitejším prvkom je ryža, v ideálnom prípade použijete odrody, ktoré sú pestované na východnom pobreží Španielska, ktoré sú obzvlášť vhodné na vytváranie tých najlepších možných chutí.

3. Tortilla – španielska omáčka, zemiaky, cibuľa … to je všetko – a niektorí puristi dokonca hovoria aj to, že pridanie cibule je gastronomickým zločinom najvyššieho rádu. Táto španielska omeleta je oveľa viac ako len suma jej častí. Zemiaky a cibuľa sú pomaly vyprážané v olivovom oleji a potom zmiešané s rozbitými vajcami, aby sa chuť zmesi pred varením premiešala. Už stačí len pridať chorizo, šunku, špenát, cukety alebo čokoľvek, čo potrebujete na to, aby ste si urobili chutné jedlo.

4. Gambas al ajillo – ak pôjdete do všadeprítomného tapas baru, barman Vám odovzdá kameninovú misku s týmito krevetami, ktorých úžasná aróma zasiahne Vaše nosné dierky. Ak chcete takúto pochúťku vytvoriť aj doma, restujte nakrájaný cesnak a zelenú papriku v olivovom oleji, hoďte do panvice aj krevety na pár minút a pridajte petržlen. Nemohol by to byť jednoduchší recept a nemohol by byť ani chutnejší.

5. Tosta de tomat y jamón – čierne ošípané sa túlajú medzi stromami v západnom Španielsku a svoj čas trávia hľadaním žaluďov, ktoré dodávajú mramorovanej purpurovej Ibérico šunke jej výraznú orechovú chuť. Potrite hrubé kúsky toastu s cesnakom a paradajkami, nalejte na túto zmes nejaký olivový olej a dekorujte s plátkami šunky na rýchly, a hlavne chutný obed.

6. Patatas bravas – možno najrozšírenejšie tapas, ktoré sa celkom odlišujú po celej krajine, ale všetky verzie zahŕňajú kúsky vyprážaných zemiakov. V Madride je ich omáčka vyrobená zo sladkej a pikantnej španielskej papriky, olivového oleja a múky, ale nikdy nie z rajčiakov. Niektorí ľudia pridávajú cesnak, niektorí trošku cukru, zatiaľ čo iní si nechávajú tajné ingrediencie pre seba.

7. Pollo al ajillo – Každý Španiel vám povie, že najlepšie cesnakové kurča je to, čo robí ich babička. Ošúpané strúčiky cesnaku sa opečú v olivovom oleji, a potom sa vyberú pred pridaním kúskov kurčiat. Keď je toto uvarené, cesnak sa vracia naspäť spolu s rozmarínom.